Terug

Over de Delauré's in het Brabantse.

In het woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk van F. De Brabandere wordt voor "De Lauré" verwezen naar Lauret, dat net als Loorez, Laures of Loret terug te brengen is tot de heiligennaam Laurentius.
Voor de meeste Brabantse Delauré's klopt dit echter niet en moet de verklaring van de familienaam elders gezocht worden. De familienaam Delauré komt immers opvallend veel voor in het oosten van Vlaams-Brabant, meer bepaald in Holsbeek en omringende gemeenten.

Toen ik meer wou te weten komen over de geschiedenis en de bewoners van het oude huis dat wij restaureerden in het dorpscentrum van Holsbeek onderzocht ik ook het archief van het kadaster. Het huidige kadaster wordt nauwgezet bijgehouden sinds het ontstaan van het koninkrijk. Het huis in kwestie was toen eigendom van ene Jean Delauré. Uit de gegevens van de burgerlijke stand blijkt deze man gehuwd te zijn met Catherine Van Lier en is hij een zoon van Jean Delauré en Catherine Van der Heyden. Ik ging er namelijk (achteraf bleek dit ten onrechte) van uit dat het hier de ouderlijke woning betrof.

Nu bestaat er een bijzonder interessante volkstelling van de gemeente Holsbeek uit 1796. Op die lijst vinden we Catherine Van der Heyden terug, doch geen Delauré. Als man staat hier vermeld Jan De Sander, wever, 44 jaar oud en 3 minderjarige kinderen. Klaarblijkelijk staat Jan Delauré hier dus vermeld met zijn bijnaam.
Het gaat immers wel degelijk over dezelfde man. In de parochieregisters is hun huwelijk ingeschreven op 30 juli 1782: joannes De Laure, oriundus ex municipio de Eersel et Catharina Van der Heyden, oriunda ex Holsbeek.
In de doopregisters staan de kinderen die in de daaropvolgende jaren geboren worden steeds aangeduid met de familienaam De Laure. Soms ondertekent de vader het register: hij schrijft dan joannis de lauwer of soms ook jan delaure.
In de registers van de twintigste penning (belasting) tenslotte wordt hij steeds genoteerd als Jan De Lauwer(e), wever van beroep.

Zonder dat wij de volledige afstammingslijst van de familie Delauré opmaakten durven wij hier toch stellen dat de meeste of alle Brabantse Delauré's afstammen van de wever Jean Delauré alias Jan Delauwer, genaamd De Sander en afkomstig uit Eersel, een dorp in de buurt van Eindhoven, die in 1782 in Holsbeek huwt met Catherine, dochter van Nikolaas Van der Heyden en Suzanne Dupont. Uit dit huwelijk spruiten vijf dochters en twee zonen. Jean is de jongste; hij is slechts 21 jaar als hij op 1 oktober 1817 huwt met de negentienjarige Catherine Van Lier. Zij is een zus van Johannes Van Lier die enkele jaren later burgemeester van Holsbeek zal worden. Jean Delauré, senior, overlijdt in Holsbeek op 17 juni 1802.


Patrick van Waterschoot
Terug