Terug

Een honderdjarige mammoet te Holsbeek.

Men ontdekt slechts de waarde van het eigen schoon als anderen u hierop wijzen. Zo gebeurde ook met de "Mammoetboom" in de Dutselhoek.

Vanaf de Meidries oogt zijn prachtig kegelvormig silhouet in het landschap.

Normaal vinden we deze uitheemse boomsoort praktisch alleen in parken of lanen zoals in het kasteeldomein "van Tilt" te Holsbeek en het "Arenbergpark" te Heverlee. Als laanboom vinden we ze terug langsheen de Lesse richting kasteel van Walzin. Deze mammoets blijkenwel al een langere levensloop te hebben dan deze op de Dutselhoek.

Uit ingewonnen informatie van enkele bejaarden uit de omgeving vermoeden we dat zijn aanplanting wel zou kunnen teruggaan naar de vorige eeuwwisseling. Het blijkt evenwel een raadsel hoe hij daar als eenzaat is terechtgekomen en door wie of waarom hij juist daar werd neergepoot.

Bij een onderzoek ter plaatse hebben we vastgesteld dat recent een scheidingspaaltje werd aangebracht op een paar meter afstand van de boom. Volgens inlichtingen bekomen op het gemeentehuis behoort de boom sedert 1996 toe aan het Vlaamse Gewest door aankoop van het Chartreuzenbos van de familie Van Langendonck.

Door de heraanleg van de Dutselhoek in 1955 werd ter hoogte van de boom een uitwijkplaats voor voertuigen voorzien. Hiervoor zijn er zeker afgravingen gebeurd waardoor de boom op een verhoogde berm kwam te staan. Blijkbaar werd het wortelgestel toen niet of zeer weinig beschadigd, hiervan zijn er trouwens nu geen sporen meer te bespeuren.

Het verwijderen van belangrijke wortels zou dan wel zijn sporen nagelaten hebben door een gedeeltelijke verdroging, maar veertig jaar later staat hij er nog fris en gezond bij. De verhoogde voetomtrek is heel normaal voor deze boomsoort en wijst erop dat hij geen oppervlakkig wortelgestel heeft, maar eerder aangewezen is op grondwater dat hij bereikt langs zijn pinwortels.

Hij draagt nog steeds zijn jeugdtakken (onderste lagen) en de onder de boom gevonden vruchten hebben normale afmetingen (het kegeltje is 6 cm lang bij 12 cm omtrek, het steeltje meet 5 cm).

Op een hoogte van 1.50 meter heeft hij een omtrek van 3.80 meter en aan de grond een voetomtrek van zomaar 5.50 meter. Gesteld dat hij 100 jaar oud is, dan ligt de gemiddelde jaarlijkse omtrekaangroei op 3.80 cm. Rekening houdend met de snelle jeugdgroei mogen we aannemen dat hij er een gemiddelde jaaraangroei van 3 cm op nahoudt, wat overeenstemt met de jaarlijkse omtrekaangroei van een beuk in gunstige levensomstandigheden.

De boom bereikt een exacte hoogte van 23.69 meter tussen voet/stam (niveau maaiveld) en de top (gemeten en berekend door landmeter msog Jan Van Meerbeek op 14/01/1997).

Voor zover wij weten is nog de boom, noch de omgeving geklasseerd maar is zijn bescherming wel de moeite waard. Wij mogen aannemen dat hij door de huidige beheerders (Bos en Groen) met de beste zorgen zal omringd worden.

Hopelijk wordt de "mammoet" van Holsbeek nog een toeristische bezienswaardigheid en komen er 's nachts de elfjes en verliefde paartjes er hun afspraken houden.

Mogelijk komen we binnen enkele honderden jaren nog eens terug (onder welke vorm weten we nog niet) om te kijken hoe onze mammoet het dan nog stelt!


Frans Vansteenbeeck
Terug