Terug

"ROOI".

Videofilm naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de Landelijke Gilde te Sint-Pieters-Rode.

Historiek.

Liesbeth Claes uit Sint-Pieters-Rode zocht vorig academiejaar een geschikt onderwerp voor haar eindwerk (graduaatsdiploma COMMUNICATIEMANAGEMENT, optie Bedrijfscommunicatie aan de Katholieke Hogeschool Mechelen) en kwam alzo terecht bij het 'Dienstenkantoor Vuerinckx'.

Een grafische opdracht binnen het bedrijf werd niet gevonden, doch als {toenmalig} voorzitter van de plaatselijke Landelijke Gilde kwam de zaakvoerder Jozef Vuerinckx met het volgende idee naar voor:

"Waarom geen videofilm realiseren in opdracht van de Landelijke Gilde van Sint-Pieters-Rode (de vroegere Boerengilde). Zo wilden ze hun eeuwfeest vieren en de leden, inwoners en vrienden een gepast aandenken aanbieden, want de Boerengilde werd in Sint-Pieters-Rode in 1896 opgericht (bron: tijdschrift 'De Boer', januari 1896).

Door de brand in het gemeentehuis (1943) ging alle geschreven archiefmateriaal verloren. Ter ondersteuning van de reconstructie werd Rudy Janssens, coordinator van de plaatselijke heemkundige kring als externe promotor bij het project betrokken.

Het camera- en montagewerk werd door de opdrachtgever aan professionele mensen toevertrouwd, het Leuvense Videofacilities o.l.v. Geert Bové.

Met de opnamen van de sfeerbeelden werd onmiddellijk gestart om het dorp te kunnen tonen in al zijn facetten doorheen de verschillende seizoenen. Maar 'Rooi' heeft niet alleen zijn landschap mee. Een dorp leeft en heeft zijn 'dorpsfiguren', zijn anecdotes en gebeurtenissen. Hiervoor werden verschillende mensen bezocht, geïnterviewd, en startte een zoektocht naar foto- en filmmateriaal.

Er werd bewust gekozen om het wel en wee van de inwoners in beeld te brengen, zonder opsomming van al te veel data of details. Onderwerpen die in de literatuur voldoende worden beschreven, komen niet uitgebreid aan bod (bvb. kasteel van Horst).

Uiteindelijk werd gekozen voor het volgende concept:

Vooraf een situering, die de kans geeft enkele bouwwerken en landschappen te tonen. Dit schetst tevens het kader voor de toevallige kijker. Er werd ondermeer gebruik gemaakt van unieke beelden uit het cartografieboek van de abdij van Park. Deze Norbertijnerabdij beschikte tijdens de zeventiende eeuw in Sint-Pieters-Rode over uitgebreide en verspreide eigendommen. Uit deze erfenis bezit de gemeente het pastorijgebouw.

De hoofdbrok van de film behandelt thema's zoals de fanfares, het onderwijs, de oorlogsjaren, pastoors, burgemeesters, processies en de verschillende wijkkermissen. Elk thema wordt afgesloten met een passende anecdote. Alle onderwerpen worden toegelicht met originele foto's en filmbeelden.

Tenslotte worden de Landelijke Gilde uit Sint-Pieters-Rode en haar aktiviteiten aan de kijker voorgesteld, zij is tenslotte de eeuwelinge.

Na de bepaling van deze verschillende thema's werden eind maart 1996 de interviews bij de dorpsbewoners opgenomen.

Nadat de verscheidene uren filmmateriaal enkele keren werden bekeken, en de bruikbare stukken geselecteerd, kon de montage starten. Zowat 21 uur werd er rond het paasweekeinde gespendeerd achter de montagetafel. Uiteindelijk leidde dit tot de 55 minuten durende videoreportage die op 29/05/96 in première aan de opdrachtgever, de medewerkers en de pers werd voorgesteld.

We willen er tevens op wijzen dat ook het ontwerp van de 'cover' van de videocassette volledig door Liesbeth werd uitgewerkt.

Het Sint-Jozefskapelletje.

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan wordt op initiatief van de Landelijke Gilde het Sint-Jozefskapelletje op de Peerse (aan het kasteel van Horst) gerestaureerd. Zij voelen zich hiertoe verbonden doordat het kapelletje reeds voorkwam op hun oude vlag. Bovendien is dit net zoals het maken van de videofilm 'Rooi' een blijvende herinnering aan dit eeuwfeest.

De wijkkermissen te Sint-Pieters-Rode.

Per wijk hield men een pensenkermis met de ganse familie. Men speelde harmonica (een orkestje van twee à drie personen) van café tot café. Bijkomend plaatste men danstenten. Tijdens de preek waarschuwde de pastoor evenwel dat er achter iedere staak van een dergelijke tent een duivel zat. Ze waren dan ook verboden terrein voor de goede parochianen en de processie maakte desnoods een omweg om geen danstent te moeten kruisen.

MEULEKESKERMIS (Langestraat): de laatste zondag van april
ROOIKERMIS (het dorp): de eerste zondag na Sint-Jan (24 juni)
BRUULKERMIS (Geestmolenstraat): de laatste zondag van juli
HOEKSKESKERMIS (Luttelkolen): met halfoogst
ROESELBERGKERMIS (meegevierd te Schubbeek en op den Dries): van 8 september tot de maandag erna

Primeurs te Sint-Pieters-Rode.

Het eerste radiotoestel was in het bezit van rustend pastoor Jacobs, die woonde in het huis van zijn schoonbroer Dokter Deraeymeaker. Laatstgenoemde was bovendien de eerste 'officiele' voorzitter van de Boerengilde (oudere naam van Landelijke Gilde) te Sint-Pieters-Rode, nadat deze in 1912 toetrad tot de 'Kas van Toezicht' van de Boerenbond.

De eerste auto in het dorp was de groene zes cylinder Chevrolet van de kaarsenmaker, zonder zetels nota bene.

Het eerste televisietoestel was er bij Louis Govaerts, het tweede bij Leander Govaerts.

De eerste telefoon was er bij de kaarsenmaker (nr. 62). Deze cijfers zijn nog steeds herkenbaar als de twee laatste cijfers van het huidig telefoonnummer. Bij uitbreiding van het aantal abonnees werden immers cijfers vooraan toegevoegd. De telefooncentrale bevond zich in het postkantoor van Sint-Joris-Winge (deelgemeente van Tielt-Winge).


Rudy Janssens
Terug